Friday , February 21 2020
Home / bulgaria / БТК е оттеглила жалбата си срещу "Епъл", вече преговарят за продажбите на "Айфон"

БТК е оттеглила жалбата си срещу "Епъл", вече преговарят за продажбите на "Айфон"БТК е оттеглила жалбата си срещу

БТК е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Причината е, че двете компании вече са започнали преговори за уреждането на проблема с продажбите на смартфоните "Айфон"

Решението на КЗК за прекратяване на разследването срещу "Епъл" е взето на 24 октомври и е публикуван на сайта на антимия

Производството срещу "Епъл" започна през юли. В тогавашното решение на КЗК се посочваше само, че се разследва американската компания дали е злоупотребявал със своята мощ при налагане на условия при сключване на договор с "Българската телекомуникационна компания" (БТК) която притежава оператора "Виваком".

От БТК обясниха през лятото, че подаденото от "Виваком" искане срещу американската компания "е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple, във връзка със сключване на пряк договор с Виваком за разпространение на телефоните с марка iPhone ".

Вероятно от "Епъл" се се опитали да наложат на "Виваком" неизгодни за българския телеком търговски условия, заради което и в мрежата му не се предлагат смартфоните iPhone за разлика от магазините на конкурентите от А1 и "Теленор".

Сега обаче двете компании са започнали преговори за постигане на разбирателство, става ясно от решението на КЗК.


Source link